poëzie

Ooit komt er een bundel. En daar staan dan al mijn gedichten in. Of, nee: alleen de gedichten, die in die bundel passen, natuurlijk.
Er zijn ook gedichten die daar niet in passen. De live-gedichten die ik schreef, bijvoorbeeld, tijdens de debatavonden van LUX, of tijdens andere gelegenheden, gedichten die ik schreef in opdracht, of naar aanleiding van een wedstrijd. Die zijn vaak te context-afhankelijk.

Maar die kan ik dan wel mooi hier kwijt:

  • Om te weten hoe het verder moet, hebben we geen projectgroep nodig. Ik had dit jaar de eer om het Wintertuinfestival af te mogen sluiten. Dit deed ik door een live-gedicht te schrijven tijdens de afsluitende middag met Christiaan Weijts. Ik had zijn boek Euforie vantevoren kunnen lezen dankzij de Leesclub van Das Magazin. Dat gaf me de gelegenheid om de belangrijke elementen uit het boek te gebruiken om terug te blikken op het festival. Ik heb het gedicht opgedragen aan Kim van Kaam en via haar ook aan alle mensen die zo hard hun best hebben gedaan om ook van deze editie weer een onvergetelijk festival van te maken.
  • Pannerden. De kenners zijn het er inmiddels wel over eens: hét hoogtepunt van het Wintertuinfestival 2012 was de Battle Arnhem-Nijmegen. Bondscoach Dennis Gaens had mij opgesteld op het thema Bruggen/Water. Mijn tegenstander was de alom gewaardeerde Martijn Brugman, die eigenlijk een Nijmegenaar is, maar nou eenmaal in Arnhem woont. Met mijn gedicht over Pannerden veegde ik hem van het podium. Het is eng leuk om een joelende zaal van een man of driehonderd aan de teugels te hebben.
  • Mooier kunnen we het niet maken. Ooit won ik een wedstrijd. Het ging om een poëziewedstrijd bij de tentoonstelling Meer Licht van Museum de Fundatie in Zwolle. Het was een indrukwekkende tentoonstelling over het sublieme in de hedendaagse kunst. Eén van de pijlers was het werk van Bas Jan Ader, die het leven liet in een klein bootje op zee, ergens tussen Amerika en Nederland. Zijn tocht was onderdeel van een kunstproject, dat bestond uit twee exposities en de reis daartussen. Zijn werk riep zoveel weerstand bij me op, dat het een gedicht opleverde.
  • Speling. In LUX, hier in Nijmegen, is een tijdlang het debatprogramma LUX Live geprogrammeerd geweest. Een avond rond een actueel thema, met interviews en discussies, vaak met muziek of cabaret en altijd literair afgesloten door de Literaturjugend van Literair Productiehuis de Wintertuin. Ik mocht debuteren op een wel heel bijzondere avond, namelijk de avond over Occupy. Ongeveer heel Occupy Nijmegen werd, na enig gesteggel over al dan niet gratis toegang, binnengelaten en zo werd de avond een merkwaardig Occupy-feestje. Ik heb mijn ambivalente gevoelens over Occupy en een heleboel rariteiten van de avond geprobeerd te vangen in een gedicht, waarin ik Monopoly als kapstok heb gebruikt. Het was de eerste keer dat ik een zaal met een gedicht aan het juichen heb gekregen.