Om te weten hoe het verder moet, hebben we geen projectgroep nodig

voor Kim

Waar het om draait is die schijnbare achteloosheid. Alsof dit hier al zolang staat dat het vergroeid is met de omgeving, dat het chaos kan herbergen en onderdeel is geworden van die chaos.

In werkelijkheid ligt dit festival 361 dagen per jaar op de tekentafel. Gaan de gesprekken niet over chaos, maar over ordening. Draait het om zichtlijnen, ruimtes, kolommen (nooit over pilaren of pilasters). Tegenover de bami van Thomése zetten we het Latijn van Weijts. Met een battle bevestigen we de orde in de regio.

Wie levende vlinders wil verzamelen moet een universum voor ze bouwen.

In de slotweken komen daar aannemers bij kijken. Busjes met materialen die in files kunnen blijven steken en ingezet kunnen worden bij reddingsoperaties. Logistieke uitdagingen. Timmerlieden met praktische oplossingen voor nijpende problemen. Goede architectuur lekt niet.

Dan komt het moment dat het publiek binnenstroomt. Ieder neemt een deel van zijn eigen universum mee, voegt een kans toe, draagt bij aan de temperatuur, klappert met zijn vleugels. Een sportjournaliste. Een man in een zelfhelende spijkerbroek. Een weervrouw probeert met rode konen het festivalklimaat te voorspellen.

Wat ze voorspelt komt nooit helemaal uit, maar er is altijd dat ene moment dat iedereen fladdert in de eigenfrequentie van dit bouwwerk, dat alle chaos optelt tot een nieuwe orde, dat alles licht wordt en gemakkelijk te dragen.

Kom mee.

Aan de gitaar van Gert Vlok Nel hangt een ballon. Je bedenkt hoe mooi het is dat een hele stad van een mens kan houden. Totum pro parte. Euforie.

Een vlinder herkent de vleugelslag waarmee hij de storm ontketent.

Met die kennis gaan we morgen, schijnbaar achteloos, weer naar de tekentafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s