Een chapbook

Dit is niet de meest dynamische site op het web. In mijn laatste post meld ik dat ik in de lappenmand lig. Daarna blijft het eng stil.

Ik ben niet dood. Integendeel.

Half maart 2013 ben ik geopereerd en nu ben ik twee amandelen armer, maar heel veel gezondheid rijker. En een chapbook.

Een chapbook?

Ja, een chapbook. Een chapbook is een soort pre-bundel. Wat een EP is voor een muzikant is een chapbook voor een schrijver. Een visitekaartje. Een voorzichtige eerste stap op de loopplank naar een debuut. Warmlopen voor je allereerste invalbeurt in het eerste.

Mijn chapbook heet Hond, leeuw, zee en wordt aanstaande vrijdag 24 november 2014 gepresenteerd op de zogenaamde Avond van de grote beloftes op het Wintertuinfestival. Dat doe ik samen met mijn lieve lotgenoten uit het agentschap van de Wintertuin: Elske van Lonkhuyzen, Marjolein Visser en Gerjon Gijsbers. Daarna gaan we op reis: Nijmegen, Amsterdam, Groningen, Aalten, Utrecht, Nijmegen (zie agenda). Ik ben in een wonderlijk sprookje beland.

Toen mij verteld werd dat ik een van de gelukkigen was die een chapbook mochten gaan maken, was ik bezig met een cyclus. De kern van deze cyclus vormt het overlijden, eind 2010, van mijn schoonmoeder. Daaraan ging een periode vooraf die diepe indruk op mij gemaakt heeft – en mijn kijk op het leven sterk heeft beïnvloed.

Ik wist dat deze gedichten maar moeilijk tot hun recht zouden komen in een bundel. Daar is een bundel simpelweg te groot voor.

Ik begreep meteen dat als ik de cyclus centraal zou stellen in mijn chapbook, dat wel zou kunnen werken. Zo is de afdeling Leeuw ontstaan. Leeuw wordt voorafgegaan door twee gedichten waarin menselijke overmoed centraal staat (Hond) en gevolgd door twee gedichten over woede en berusting (Zee).

Ik ben heel gelukkig met het resultaat. Daar wringt natuurlijk iets. Over het proces dat heeft geleid tot het chapbook kan ik heel veel zeggen. Misschien doe ik dat hier nog wel eens. Waarschijnlijk komt het onderwerp aanstaande vrijdag ook wel aan bod. Maar eerst houd ik het hier even bij, één driekwart jaar en één dag na de vorige post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s